Тайфунът Саола връхлита Южен Китай, след като удари Хонконг, Макао

...
Тайфунът Саола връхлетя южната китайска провинция Гуангдонг рано в събота, докато
Коментари Харесай

Тайфунът Саола връхлетя южната китайска провинция Гуангдонг рано в събота, докато силните ветрове връхлетяха близо до Шенжен, Хонконг и Макао, оставяйки поне един загинал и следа от разрушения и наводнения в много райони.

Азиатският финансов център Хонконг и съседната на Китай многолюдна провинция Гуангдонг отмениха стотици полети в петък и затвориха бизнеси, училища и финансови пазари, тъй като Саола се приближаваше.

Ветрове със скорост над 200 км/ч (125 мили/ч ) като супер тайфун, Саола беше сред най-силните, които застрашаваха южната провинция от 1949 г. насам. Това беше тежък тайфун, казаха китайските власти, след като стигна до сушата в град Джухай със скорост на вятъра до около 160 км/ч.

Железопътни операции в На Гуандун беше позволено постепенно да се възобнови от 8:30 сутринта (0030 GMT), каза железопътният оператор.

Въпреки отслабването, Saola продължава да влияе на региона, казаха китайските власти, докато се придвижва към източното крайбрежие на Тайван.

Още. над 300 души бяха блокирани на летището в Хонконг, след като около 460 полета бяха отменени, съобщи летищната администрация на града.

Водният превозвач Cathay Pacific 0293.HK каза, че полетите ще бъдат възобновени от обяд (04:00 GMT) в събота, след като бяха спрени от петък следобед .

Хонконг наложи най-високия си сигнал за ураганна буря 10 в петък вечерта, като го понижи до 8 до събота сутринта. Обсерваторията на града каза, че ще остане в сила до 16:00 часа. (0800 GMT), тъй като проливен дъжд и наводнения все още засягаха територията.

Паднали дървета бяха разпръснати по много пътища, особено в по-откритите отдалечени острови. В оживения квартал Козуей Бей много знаци на сгради бяха отлетяли.

Голям прозорец беше взривен от офис сграда в квартал Tseung Kwan O, показаха кадри от телевизионния оператор TVB. Снимки, публикувани във Facebook, показаха нива на водата на плажа Repulse Bay, покачващи се с няколко метра над нормалното ниво, частично потапяйки забележителния му храм Тин Хау.

Повече от 500 души потърсиха убежище в правителствени приюти, докато повече от 50 души бяха приети в болници поради тайфуна, каза правителството.

В Макао, най-големият хазартен център в света, на казината беше разрешено да отворят отново от 8 часа сутринта в събота, каза правителството, след затваряне в петък вечерта.

Един човек беше убит в Шенжен след дърво е паднало и е ударило автомобила им, съобщават местните медии.

Хайкуи, тайфун, който не е толкова силен, колкото Саола, се прогнозира да достигне далечния югоизточен бряг на Тайван късно в неделя следобед и да донесе проливен дъжд на целия остров през следващата седмица.< p>Двете основни вътрешни авиокомпании на Тайван отмениха всички полети за неделя и правителството предупреди хората да стоят далеч от плажове и планински райони.

(Ройтерс)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР